Solvarme pølser

Varm pølser ved hjelp av solenergi!

Det tar lengre tid å varme maten på denne måten enn med en elektrisk komfyr. Men en ekte Regnmaker vet at det er mye smartere å bruke solenergi enn elektrisk energi. Prøv gjerne å varme noe annet enn pølser. Denne er fin å bruke når du og vennene dine vil kose dere en varm sommerdag, med sola høyt på himmelen. Dere kan også gjøre den på Regnmakerdag på skolen. Start dagen med å lage solovnen, plasser den i sola med pølser i, så har dere varme pølser til lunsj. 

 

 Dere trenger:

• En pappeske med sortmalt innside
• Et gjennomsiktig plastlokk eller en glassplate
• En stekepose
• Noen pølser
• Evt termometer

Gjør følgende

Plasser esken med åpningen mot sola. Legg pølsene i stekeposen og putt dem opp i esken. Legg på lokket. Etter en stund kommer temperaturen inne i ovnen opp i 80-90 grader. Da varer det ikke lenge før du kan finne frem lomper, pølsebrød, sennep og ketchup.

Hva skjer?

Energien fra solstrålene absorberes (fanges opp) i den sorte esken. Strålingsenergien går over til varmeenergi slik at temperaturen inne i esken stiger og pølsene blir varme. Varmeenergi slipper ikke like lett gjennom glassplaten/plastplaten som lysenergi, og blir derfor igjen inne i esken. 

Last ned beskrivelsen som pdf 

Kompetansemål i læreplanen, naturfag

etter 4. trinn
Forskerspiren
  • bruke naturfaglige begreper til å beskrive og presentere egne observasjoner på ulike måter
  • bruke enkle måleinstrumenter til undersøkelser

Mangfold i naturen

  • argumentere for forsvarlig framferd i naturen

etter 7. trinn
Fenomener og stoffer

  • gjøre greie for bruk av noen energikilder før og nå og beskrive konsekvenser for miljøet lokalt og globalt