Åpnet Norges største landstrømanlegg for rigger og skip

7 prosent av de totale klimagassutslippene fra skip kommer når de ligger til kai. Forandringen ble derfor stor for Averøy Industripark da de åpnet Norges største landstrømanlegg.

– Tilgang til landstrøm er attraktivt for rigger i opplag eller på vedlikehold. I utgangspunktet har riggene et stort dieselforbruk, og med landstrøm sparer de mye penger hvert døgn. I tillegg sparer vi miljøet for utslipp, sier daglig leder i Averøy Industripark, Frank Ellingsen.

 Landstrømanlegget utenfor Kristiansund er Norges største, med en effekt på 9 megawatt. Det betyr at flere skip og rigger kan være påkoblet samtidig. Kaien er 280 meter lang med dykdalber, og har plass til 3 fartøy. Men Ellingsen forteller at de har planer som gjør at enda flere kan koble seg til:

 – Vi ser på muligheten til å sende landstrøm til riggene som ligger i fjorden utenfor. Planen er å bygge en prosjektkai for tungløft, som også vil forsynes med landstrøm.

Bilde-2-Daniel-Milford-Flathagen-og-Frank-Ellingsen-1024x806.jpg

 Høyaktuelt i bransjen

Averøy Industripark jobber for å tilrettelegge etablering og samhandling mellom ulike havnæringer. Landstrømanlegget er en viktig del av arbeidet.

 – Olje- og gassbransjen endrer seg. Den siste tiden har vi satset mot riggmarkedet, som leter etter måter de kan kutte kostnader og være mer miljøvennlige. Det har gjort landstrømanlegget høyaktuelt, sier Ellingsen.

Totalt har Averøy Industripark investert 10-12 millioner kroner i landstrømprosjektet. Enova støttet prosjektet med 7,8 millioner kroner. -Vi har bygget raskt og stort. Det kunne vi ikke gjort uten støtten fra Enova.

– Mer attraktivt for oss som kunde

Åpningen av det nye anlegget ble markert ved at riggen Transocean Barents koblet seg på landstrømmen. Teknisk sjef i Transocean, John Einar Jørgenvåg, mener at kapasiteten til anlegget gir dem store muligheter.

 – Med denne landtilkoblingen klarer vi nå å drifte systemene om bord på Transocean Barents uten at vi trenger å kjøle dieselgeneratorene. Da kan riggen ligge i standbymodus i påvente av nye kontrakter, sier Jørgenvåg.

 Han synes landstrømanlegget gjør Averøy Industripark mer attraktiv – og tror at det ikke bare er kundene som vil sette pris på investeringen:

 Nærområdet får jo mindre utslipp og støy, mens økonomien kan gå i pluss for oss når vi ligger i standby. Det gir oss økt fleksibilitet med tanke på bemanning. Dette er en vinn-vinn-situasjon for alle.
John Einar Jørgenvåg

Les mer om våre utlysninger for støtte til landstrøm

Enova har et egne utlysninger for støtte til landstrøm.

Averøya Industripark er en av bedriftene som har fått støtte.

Les mer om Enovas tilbud