Frakter 700 000 passasjerer med el-buss

Det blir snart slutt på bråk og forurensing for busspassasjerene mellom Mjøndalen og Drammen. Busselskapet Brakar skal kjøre inn i fremtiden med el-busser.

Høsten 2017 starter busselskapet Brakar et prøveprosjekt, der den travle ruten mellom Mjøndalen og Drammen utelukkende skal trafikkeres av stillegående og miljøvennlige el-busser.

Andre busselskaper følger med

Enova støtter innkjøp av 4-6 elektriske busser og utbygging av ladeinfrastruktur med 9,6 millioner kroner.

- Søknadsprosessen og saksbehandlingen var uten problemer, og Enova har vært gode og ryddige å forholde seg til. Dette er et spennende prosjekt, som mange av de andre busselskapene i landet følger med på, sier administrerende direktør i Brakar, Terje Sundfjord.

Tester flere busser på samme linje

Flere busselskaper har testet el-busser tidligere, men Sundfjord forklarer at dette prosjektet er på et annet nivå:

Alle prøveprosjekter beviser at vi får el-bussene til å gå. Nå er det på tide å teste hele driftsopplegget, for å se hvordan det fungerer med flere busser på samme linje.

I 2019 skal Brakar investere i nye busser. Derfor benytter de sjansen til å bli bedre kjent med el-bussene – og ladeinfrastrukturen.

De skal sette opp pantografer på to steder mellom Mjøndalen og Drammen. Disse gir nok påfyll til en hel rundtur på bare 3-6 minutter.

– Avhengig av fornøyde passasjerer og sjåfører

Sundfjord har store forhåpninger til de nye bussene.

– Jeg tror både sjåfører, passasjerer og de som bor langs busslinja kommer til å få det mer behagelig med el-bussene. Det blir mindre støy og utslipp, sier han.

Han forteller at tilfredsheten til de som er avhengige av bussene i hverdagen blir en viktig del av vurderingskriteriene for prøveprosjektet:

– Driftsmålinger, stabilitet og energiforbruk blir selvsagt vurdert underveis i perioden. Men det er likeså viktig at kundene og sjåførene er fornøyde.

 

Til deg som ønsker å søke støtte

Enova har et eget støtteprogram for infrastruktur for kommunale og fylkeskommunale transporttjenester. 

Brakar AS er en av bedriftene som har benyttet seg av tilbudet.

Lær mer om Enovas tilbud