Hytte

Energiprisene for hytter har gått kraftig opp de siste årene, og nettleien er ofte dyrere der enn hjemme. Dette er gode argumenter for at du bør tenke på hvilke energitiltak du bør gjøre på hytte.

Vurder større grep hvis du allikevel skal rehabiliterer eller pusse opp hytta. Er dette for ambisiøst akkurat nå, kan du gjøre flere små energitiltak som er bra for miljøet – og som vil merkes på strømregninga og inneklimaet.

Disse energitiltakene er aktuelle for hytter:

Etterisoler

Har du høye energiutgifter på hytta? Er det kaldt på gulvet selv om du fyrer, trekk fra vinduene og istapper langs takrennen? Årsaken er at hytta slipper ut mye varme på grunn av dårlig isolasjon. Dette gjelder også nye hytter, fordi mange av dem er bygget etter minimumskravene. Du løser problemet ved å etterisolere.

Energitiltaket gjøres ofte som en del av en større oppgradering, men også som enkelttiltak. Deler av arbeidet kan du gjøre selv, som å isolere kaldloftet. Andre oppgaver bør du sette ut til fagfolk.

Etterisolering gir høyere temperaturer på overflater som vegger og vinduer, slik at du slipper kaldras. Da kan romtemperaturen senkes – uten at komforten gjør det. 

Les mer om etterisolering

Bytt til lavenergivindu

Ingen vil fyre for kråka, men uten solide vinduer blir det dessverre slik. Verst er det for deg som har gamle vinduer, eksempelvis isolerglassvinduer fra 70-tallet eller tidligere. Du får bedre inneklima og varmeøkonomi hvis du bytter til moderne lavenergivinduer.

Gamle vinduer kan være av god kvalitet, selv om treverket ser stygt ut. Er dette tilfellet, bør du bli flinkere til å vaske og male jevnlig.

Les mer om lavenergivindu

Tetting av lister rundt vinduer og dører

Mistenker du luftlekkasjer på hytta? Du får enkelt svar på antakelsen, ved å føre et stearinlys langs dør- og vinduskarmer, vegg- og taklister. Blafrer flammen? Da bør du isolere og montere tettlister. Dette gjør du relativt enkelt på egen hånd.

Les mer om tettelister 

Installer varmestyringssystem

Ta kontroll over energibruken på hytta ved å installere et automatisk varmestyringssystem. Selv om du ikke får støtte for dette energitiltaket på hytta, er det et godt grep for å spare energi. Det finnes enkle systemer for panelovner, og mer avanserte løsninger som i tillegg styrer lys, ventilasjon, kaffetrakter, tv, alarmer og så videre.

Med et godt styringssystem kan du heve temperaturen på panelovnene før du kommer til hytta. Dette gjør du via en sentral i hjemmet, eller enda enklere: Med mobilen.

Les mer om varmestyringssystem

Bytt varmekilde

Mange varmer hyttene sine med eldre vedovner. Disse øker ikke CO2-konsentrasjonen i atmosfæren, men gir dårligere inneklima fordi de slipper ut sotpartikler. Bytt til en rentbrennende vedovn, og du får mindre utslipp og en mer energieffektiv varmeløsning. Den moderne vedovnen utnytter 80 prosent av varmen, mens den gamle har virkningsgrad ned i 50 prosent. Peiser utnytter bare 10-25 prosent av varmen.

Er du blant dem som bruker hytta ofte, gjør du lurt i å bytte elektriske varmekilder med en luft-til-luft-varmepumpe. Varmepumpen er lett å installere, sørger for jevn varme og filtrerer vekk støvpartikler. I tillegg kan du sette den i revers og kjøle ned hytta på de varmeste sommerdagene. Investeringskostnaden av en luft-til-luft-varmepumpe er lav, særlig med tanke på at energiprisen for hytteeiere er såpass høy. 

Sørg for energieffektiv belysning

Du kan enkelt halvere energibruken som går til lys ved å sørge for mer energieffektiv belysning. Et tiltak er å installere et styringssystem for belysning, som kan styres med fjernkontroll, pc, bevegelsessensorer eller dagslysfølere. Andre mindre tiltak er å bytte til varmhvite sparepærer der du kan, og plasser lampene slik at dagslyset i rommet best utnyttes.

Les mer om energieffektiv belysning 

​Bytt til energieffektive brune- og hvitevarer

Er du blant dem som tar med gammelt elektrisk utstyr til hytta, uten å tenke over at disse stjeler mye strøm? Du er neppe alene. Ettersom hyttestrømmen er ekstra dyr, sparer du mye på å velge produkter med godt energimerke. A er best – G er dårligst. 

Hvor bør jeg starte?

Det første du må bestemme deg for, er hvilket ambisjonsnivå du skal legge deg på. Vil du spare noen kroner på strømregninga, eller forbedre energimerket på hytta samtidig som du på sikt sparer store summer?

De mest omfattende energitiltakene er lettest å gjennomføre som en del av rehabilitering eller oppussing. Da er det lurt å hyre inn en energirådgiver som kan lage en energiplan. Merk at Enova ikke gir støtte til energirådgivning i hytter og fritidsboliger. 

Hvem kan hjelpe meg?

Enova gir ikke støtte til energitiltakene du gjør i hytta eller fritidsboligen. Vi svarer derimot på spørsmålene du har knyttet til energitiltakene. Vi svarer deg gjerne på 800 49 003, e-post eller chat

Aktuelle energitiltak for hytter